Päivittäiset työajat
Kannaksen lukiossa oppitunnin pituus on 75 min.
Koulu alkaa 8.15
1. oppitunti 8.15-9.30
välitunti 9.30-9.45
2. oppitunti 9.45-11.00 *
ruokailu 11.00-11.45 *
3. oppitunti 11.45-13.00
välitunti 13.00-13.15
4. oppitunti 13.15-14.30
5. oppitunti 14.35-15.50
* Ruokailun porrastus:
1. vuoden opiskelijoilla mukaan ruokailu 11-11.45
2. vuoden opiskelijoilla 2. tunti klo 9.35-10.50 ja ruokailu 10.50-11.45
Abiturienteilla 2. tunti klo 10-11.15 ja ruokailu 11.15-11.45
Jokaisella kurssilla on koodi, joka kertoo, milloin kurssin oppitunnit ovat. Myös päättöviikon oppitunnit määräytyvät koodin mukaan. Koodien sijoittuminen lukujärjestykseen näkyy oheisesta kaaviosta. Wilma näyttää oppitunnit automaattisesti oikeilla paikoilla, joten koodien ymmärtäminen on tärkeää lähinnä siksi, että opiskelija osaa tulla päättöviikon oppitunneille oikeaan aikaan. Esimerkki: Jos opiskelijalla on kemiaa tiistaisin 8.15 – 9.30, hänellä on kemian päättöviikkopäivä 5. koodin päättöviikkopäivänä (päättöviikon kolmas aamupäivä sekä sitä edeltävä iltapäivä).
Opiskelija huolehtii itse siitä, että hänen lukujärjestyksensä vastaa hänen opintosuunnitelmaansa. Opiskelija voi tarvittaessa tehdä muutoksia lukujärjestykseensä. Ne on tehtävä opinto-ohjaajan kautta. Seuraavan jakson lukujärjestysmuutokset on tehtävä aina ennen edellisen jakson päättöviikon alkamista. Kurssin keskeyttämiseen kesken jakson on pyydettävä rehtorin lupa. Muutoin ei voida taata, että opiskelija mahtuu kyseisen kurssin ryhmään myöhemmin uudelleen. Luvattomasti keskeytetyn kurssin arvosanaksi tulee K.
Matematiikan oppimäärän vaihtaminen
Matematiikan oppimäärän muuttaminen vaatii huoltajan kirjallisen luvan. Lyhyen matematiikan vaihtamisen pitkäksi matematiikaksi on tapahduttava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pitkän matematiikan oppimäärän voi vaihtaa lyhyeksi oppimääräksi minkä tahansa kurssin jälkeen. Matematiikan oppimäärää vaihdettaessa pitkästä lyhyeen kurssit hyväksiluetaan seuraavalla tavalla:
MAA2 → MAB2
MAA3 → MAB3
MAA6 → MAB7
MAA8 → MAB4
MAA10 → MAB5.
Pitkän matematiikan arvosana siirretään lyhyeen matematiikkaan. Opiskelijalla on oikeus osoittaa parempi osaamisensa osallistumalla kerran lyhyen matematiikan kurssikokeeseen.
Ruotsi
Lukiossa on kaikkien opiskeltava ruotsin kieltä, ellei rehtori ole myöntänyt siitä vapautusta. Opiskelija voidaan vapauttaa jonkin pakollisen aineen opiskelusta tietyin laissa määritellyin edellytyksin. Heikko motivaatio tai menestys sinänsä ei ole tällainen peruste. Hakemus on tehtävä kirjallisesti ja osoitettava rehtorille. Vasta myönteisen päätöksen saatuaan opiskelija voi jättää oppiaineen kurssit pois.
Liikunta
Valtioneuvoston asetuksen mukaan opiskelijan tulee jakaa pakollisten liikunnan kurssien opiskelu vähintään kahdelle lukuvuodelle.
Opinto-ohjelma eli suoritetaanko lukio 3 vai 4 vuodessa
Lukio on mitoitettu suoritettavaksi kolmessa vuodessa. Opintojen venyminen neljään vuoteen ei ole suotavaa, ellei opiskelijalla ole siihen jotain erityistä syytä, kuten urheilijan vaativa harjoitusohjelma. Lukion oppimäärä tulee suorittaa enintään neljässä vuodessa, jollei opiskelijalle perustellusta syystä myönnetä suoritusaikaan pidennystä (Lukiolaki 24 §).
Omatoimisesti opiskelija ei voi muuttaa opintosuunnitelmaansa. Neljän vuoden opintosuunnitelmaan siirtyminen vaatii 1) keskustelun opinto-ohjaajan kanssa, 2) huoltajan luvan, 3) keskustelun rehtorin kanssa. Keskusteltuaan opinto-ohjaajan kanssa opiskelija täyttää anomuksen ja menee tapaamaan rehtoria kasvotusten täytetty anomus mukanaan.
Mikäli 4 vuoden opintosuunnitelmaa ei ole, opiskelijan on pääsääntöisesti opiskeltava ensimmäisenä lukuvuotena 1. vuosikurssin pakolliset kurssit ja toisena lukuvuotena loput pakolliset kurssit (poikkeuksena abivuoden MAA10, S25, S26). Mikäli opiskelija haluaa lykätä ensimmäisen tai toisen vuoden pakollisten kurssien opiskelua, suunnitelmista on aina neuvoteltava opinto-ohjaajan tai apulaisrehtorin kanssa.
Yhteensä kursseja on suoritettava vuodessa väh. 28. Neljävuotisen opinto-ohjelman mukaan etenevällä opiskelijalla tulee olla ensimmäisen vuoden jälkeen vähintään 20 kurssia, toisen vuoden jälkeen 40 kurssia kolmannen vuoden jälkeen 60 kurssia ja kaikki pakolliset kurssit suoritettu, jotta abivuodelle jää enintään 15 kurssia. Tutustu myös KELAN ehtoihin.