Opiskeluhuoltoryhmä
Opiskeluhuoltoryhmä pyrkii auttamaan moniammatillisesti opiskelijoita, jotka kohtaavat vaikeuksia opinnoissaan tai muuten elämässään. Opiskeluhuoltoryhmän jäseniä ovat rehtori, terveydenhoitaja, lukiopsykologi, lukiokuraattori, opinto-ohjaaja, erityisopettaja, ryhmänohjaaja ja tarvittaessa kyseisen opiskelijan aineenopettaja. Koko opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu suunnittelemaan toimintaa noin kerran kuukaudessa. Yksilökohtaisia palavereja yksittäisen opiskelijan asiasta pidetään tarpeen mukaan. Koulukiusaamistapauksissa opiskelijan on välittömästi otettava yhteys rehtoriin tai ryhmänohjaajaan.
Opinto-ohjaus
Ohjausta annetaan lukiossa opinto-ohjaustunneilla, pienryhmäohjauksena ja henkilökohtaisissa keskustelutilaisuuksissa. Opinto-ohjaaja avustaa opiskelijaa henkilökohtaisen opintosuunnitelman laadinnassa ja tekee tarvittaessa muutokset. Opinto-ohjaaja auttaa opiskelijaa myös muissa opintoihin liittyvissä asioissa, esim. antaa tietoa ylioppilaskirjoituksista ja neuvoo opiskelijaa yo-kirjoituksiin kuuluvissa asioissa sekä auttaa opiskelijaa uravalinnassa ja jatko-opintopaikan löytymisessä.
Opiskeluterveydenhuolto
Opiskeluterveydenhuolto on opiskelijan työterveyshuoltoa ja sen tavoitteena on tukea opiskelijan terveyttä, hyvinvointia ja opiskelukykyä. Lukion terveydenhoitajina toimivat Riitta Tommola (C-, D-, E-, F-, G-, K- ja IB-ryhmät), puh. 044 416 3081 ja Sari Mielonen (A- ja B-ryhmät), puh. 044 416 3116. Opiskeluterveydenhuolto sijaitsee Lahden sote-keskuksessa (ent. Lahden kaupunginsairaala), Harjukatu 48, Masto-siipi, 6. krs.
Käytäthän maskia asioidessasi meillä. Maskin saat tarvittaessa terveydenhoitajaltasi. Huomioithan, että et voi tulla vastaanotolle, jos sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, olet tullut ulkomaanmatkalta viimeisen kahden viikon sisällä tai jos sinut on määrätty eristykseen tai karanteeniin. Jos sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa. Omaolon oirearvion kautta voit varata ajan testiin tai saat ohjeet ajanvaraukseen. Oireita voivat olla mm. päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha, nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kurkkukipu, kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu, ripuli. Kun olet käynyt testissä, sinun on suositeltavaa olla omaehtoisessa karanteenissa, kunnes testitulos valmistuu.
Terveydenhoitajan puhelinaika on arkena klo 8–9 (ei tekstiviestiasiointia). Muulloin ajanvaraus sähköisesti omahyvis-palvelun kautta (pankkitunnistautuminen), Wilma-viestillä (henkilökunta) tai sähköpostilla etunimi.sukunimi@phhyky.fi (ajanvarausta varten tarvitaan nimesi ja ryhmäsi). Tarjoamme vastaanottopalveluja myös etäyhteyden kautta videovälitteisesti. Lisätietoa nettisivuiltamme.
Terveydenhoitajan akuuttivastaanotolle tulee varata aika sähköisesti omahyvis-palvelun kautta. Mikäli sähköisesti varattavia aikoja ei enää ole, ota yhteyttä puhelimitse. Voit varata ajan terveydenhoitajan akuuttivastaanotolle, jos sinulla on esim. silmätulehdus tai virtsatieinfektio-oireita (naiset). Pitkittyneissä tai kiireettömissä asioissa varaa aika omalle terveydenhoitajalle (esim. mielialapulmat, vatsavaivat, akne, päänsärky, rokotukset tai ompeleiden poisto). Päivystävän lääkärin palvelut löytyvät sote-keskuksestasi/omalta terveysasemalta.
Lukion 1. tai 2. vuoden aikana terveydenhoitaja tarjoaa mahdollisuuden terveystapaamiseen ja tarvittaessa lääkärintarkastukseen. Pojat varaavat itse ajan terveydenhoitajalle saatuaan puolustusvoimien kutsuntaikäisiä koskevan postin kotiin. Heillä on tuolloin yhdistetty ennakkoterveystarkastus ja lukiolaisen terveystapaaminen.
Lukiolaisten raskaudenehkäisyasiat hoidetaan opiskeluterveydenhuollossa.
Lääkärin tekemät terveystarkastukset ja raskaudenehkäisykäynnit ovat maksuttomia. Peruuttamattomasta lääkärin vastaanottoajasta peritään yli 15-vuotiailta voimassa oleva peruuttamattoman ajan maksu. Lääkärintodistusten kirjoittaminen esim. vaihto-oppilashakemusta varten ei kuulu opiskeluterveydenhuollon palveluihin. Lääkärin antamasta sairaanhoidollisesta palvelusta peritään yli 18-vuotiaalta voimassa oleva terveyskeskuslääkärin vuosimaksu tai käyntimaksu (käyntikertojen lukumäärästä riippumatta).
Koulutapaturmissa opettaja huolehtii ensiavun antamisesta ja/tai hoitoon ohjaamisesta Lahden sote-keskuksen tapaturmapäivystykseen. Koulun kanslia tekee tapaturmailmoitukset vakuutusyhtiölle (ohje ja lomakkeet Wilmassa).
Lukiossa tarvitset erityisruokavalioon todistuksen ruokailua varten (ohje ja lomakkeet Wilmassa). Erityisruokavaliot sovitaan opiskelijaravintolan kanssa. Lounaalla on joka päivä kasvisruokavaihtoehto.
Suun terveydenhuolto järjestetään ensisijaisesti kotikunnassa. Alle 18-vuotiaat saavat ilmaisen hammashoidon. Yli 18-vuotiailta peritään terveyskeskuksessa asetuksen mukainen hammashoitomaksu. Peruuttamattomasta poisjäännistä peritään sakkomaksu. Hammashuollon yhteystietoja.
Lukiopsykologi
Lukiopsykologilta voit hakea apua jaksamiseen ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen. Tapaamiset ovat vapaaehtoisia, luottamuksellisia ja maksuttomia. Tapaamisten kesto on 45–60 min ja käyntikertoja on yleensä 2-5. Työskentely on prosessinomaista, yhdessä asioita tarkastelevaa ja ratkaisuja etsivää. Tarpeen mukaan psykologi voi ohjata jatkotutkimuksiin tai muiden palveluiden piiriin.
Lukiopsykologi tarjoaa tukea näissä asioissa
- Opiskeluvaikeudet (oppiminen, motivaatio)
- Tunne-elämään liittyvät asiat (esim. stressi, uupumus, masentuneisuus, ahdistuneisuus, opiskelua haittaava jännitys)
- Kuormittavat elämäntilanteet/ kriisit
Voit varata ajan kuraattorin, terveydenhoitajan tai opettajan välityksellä, tai suoraan itse wilman kautta. Kiireellisessä tilanteessa yhteydenotto puhelimitse/tekstiviestillä. Tapaamiset Aikuiskoulutuskeskuksella, os. Kirkkokatu 16, 3.kerros.
Riina Hattunen, p. 044 018 7221, riina.hattunen@lahti.fi
Lukiokuraattori
Lukiokuraattorilta voit hakea tukea opiskelukykyä kuormittaviin elämäntilanteisiin. Hänen kanssaan voit keskustella sosiaalisiin suhteisiin liittyvistä haasteista sekä erilaisista elämänmuutoksista. Olet tervetullut keskustelemaan myös, jos itsenäistyminen ja taloudelliset asiat mietityttävät. Kuraattorin pääasiallisimmat työskentelytavat ovat keskustelu ja ratkaisujen etsiminen yhdessä opiskelijan kanssa. Tarvittaessa kuraattori on yhteydessä opiskelijan vanhempiin ja myös ohjaa muiden palvelujen piiriin. Tapaamiset ovat vapaaehtoisia ja luottamuksellisia.
Kuraattoriin kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi silloin kun
- omassa elämänhallinnassa on pulmia tai asioita, jotka mietityttävät
- on vaikeuksia kotona, ristiriitoja vanhempien tai sisarusten kanssa
- on ongelmia kaverisuhteissa, parisuhteissa
- on vaikeuksia sopeutua ryhmään, on ulkopuolinen tai yksinäinen olo
- tarvitsee tietoa asumiseen, toimeentuloon ja sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa
- haluaa kuuntelijaa ja aikuisen tukea
Voit varata ajan kuraattorille wilman kautta tai puhelimitse (soitto, tekstiviesti, WhatsApp). Kuraattori on tavattavissa Kannaksen lukiolla (pohjakerros, luokka 010, yleensä ma-ke) ja vastapäätä Tiirismaan lukiolla (3. krs, yleensä to-pe)
Miia Heinonen, p. 044 416 4194
Hammashoito
Hammashoito on ilmaista alle 18-vuotiaille kotikunnassaan, 18 vuotta täyttäneet voivat hakeutua jonoon ja heiltä peritään hammashoitomaksut. Lahtelaisten ajanvaraus ma-pe klo 8-15.00, puh. 03 818 4911 tai sähköpostilla: www.lahtihammas.fi. Hammaslääkäripäivystys on Akuutti24:ssä (Päijät-Hämeen Keskussairaala) p. 03 8192385.
Tartuntataudit
Kauppakatu 14, 4 krs puh: 03 818 4570