Liikkuva lukio

Lisää liikettä opiskelupäiviin! Kannaksen lukio on liikkuva koulu. Liikkuva opiskelu -hanke mahdollistaa lukiossamme monenlaista toimintaa lukuvuonna 2018-2019:

Välitunneilla ja hyppytunneilla

• Salit ovat vapaasti käytettävissä, jos tiloissa ei ole opetusta.
  • Koulun pihassa koripallokorit, frisbeegolfkori ja Teqball-pöydät sekä sisällä aulassa pöytäfutis- ja pingispöydät ovat vapaassa käytössä.
  • Kamppailulajikeskuksen kuntosalikortteja saa ilmaiseksi lainaan apulaisrehtorilta. Kortti on käytössä klo 7-17.
  • Kaikkien opiskelijoiden käytössä on Sportyplanner-ohjelma, josta saa valmiita treeniohjelmia tai jonka avulla voi luoda itselleen spoivan ohjelman. Ohjelman tunnukset toimitetaan myöhemmin.

Oppitunneilla

• Useiden luokkien takaosassa on säädettäviä työpisteitä seisomatyöskentelyä varten. Kahdessa luokassa on pari kuntopyörää istuimena.
  • Monet opettajat mahdollistavat pienen kävelytauon tai taukojumpan oppitunnilla. Jos kaipaa oppitunnille liikettä, voi myös ystävällisesti ehdottaa vaikkapa taukojumppaa opettajalle.

Liikettä iltapäivään

• Liikkuva lukio järjestää tiiviskursseja ja lajikokeiluja opiskelijoiden toivomiin lajeihin.
  • Liikuntailtapäivä järjestetään keväällä 2019.

Liikuntatutor-toiminta

• Kannaksessa on kahdeksan koulututettua liikuntatutoria, jotka suunnittelevat ja organisoivat toimia koulupäivän aktiivistamiseksi. Apuna heillä on neljän opettajan Liikkuva lukio -tiimi.
  • Uusien liikuntatutoreiden haku on myöhemmin syksyllä.

Taustaa Liikkuva lukio -hankkeesta

Lahden kaupungin kaikki lukiot ovat liikkuvia kouluja. Liikkuva koulu -ohjelma laajentui lukuvuoden 2017-2018 alusta valtakunnallisesti toiselle asteelle ja korkeakouluihin. Lahden kaupunki sai heti pilottivaiheessa valtionavustusta Lahden kaupungin lukioiden Liikkuva lukio -hankkeeseen lukuvuodeksi 2017-2018. Hanke jatkuu vielä toisen lukuvuoden 2018-2019. Jokainen lukio on lähtenyt suunnittelemaan ja toteuttamaan liikkuvampaa opiskelupäivää omalla tavallaan. Lähtökohtana on ollut, että aktiivisuutta mahdollistavat ja kannustavat esimerkiksi opiskeluympäristö, toiminnalliset opiskelumenetelmät, aktiivisuustauot opetuksessa, liikuntatilojen käytön salliminen opetuksen ulkopuolella ja opiskelumatkojen kulkeminen lihasvoimin.

Liikkuva lukio -toiminnan tavoitteena on lisätä opiskelijoiden fyysistä aktiivisuutta. Liikkumista lisäämällä voidaan edistää opiskelijan terveyttä ja opiskelukykyä, mutta myös oppimisen edellytyksiä, kuten tarkkaavaisuutta ja muistia. Lisäksi yhdessä tekeminen lisää opintoihin kiinnittymistä ja yhteisöllisyyttä.

Konkreettisina asioina lukioihin ollaan valtionavustuksen ansiosta hankittu muun muassa säädettäviä työpöytiä luokkiin sekä välituntiliikkumiseen tarkoitettua välineistöä, kuten pingis-, pöytäfutis- ja teqball-pöytiä. Lukioissa järjestetään erilaisia aktiivisuutta tukevia tapahtumia ja teemaviikkoja. Tietoutta aktiivisuuden hyödyistä lisätään opiskelijoille ja opettajille järjestettävillä luennoilla. Lukuvuonna 2017-2018 käynnistettiin myös liikuntatutor-toiminta, joka osallistaa ja sitouttaa opiskelijoita mukaan toimintaan.

Jokaisessa Lahden kaupungin lukiossa toimii Liikkuva lukio -tiimi, joka suunnittelee ja koordinoi toimintaa omassa lukiossaan sekä tekee yhteistyötä muiden lukioiden Liikkuva lukio -tiimien kanssa. Kaikki, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan tiimin toimintaan, voivat ottaa rohkeasti yhteyttä oman lukion Liikkuva lukio -tiimin opettajiin. Jokainen Lahden lukiolainen voi ideoida uusia tai vanhoja, pieniä tai suuria liikettä lisääviä toimenpiteitä tukemaan meidän kaikkien yhteistä hyvinvointia.