Jouluaiheinen lumiveistos Lahden joulukylään

Kannaksen lukion Kuvataide- ja muotoilulinjan opiskelijat Aaron Hatanpää, Elisa Niemeläinen, Anniina Parikka, Onni Raunio ja Wilma Väärä ja opettajat  Leena Valtonen ja Taina Laakkonen toteuttavat jouluaiheisen lumiveistoksen Lahden torille joulukylään 17. – 20.12.2018. Lumiveistoksen tilaajana sekä teoksen mahdollistajana on ollut Lahden seurakuntayhtymä keulahahmona yhteiskunnallisen työn pastori Riku Suokas ja Kasvatus- ja perheasioiden johtaja Seppo Vesala. Lahden kaupunki tapahtumien järjestäjänä organisoijanaan Inkeri Määttä sekä Ville Halonen Inspis Lahti ry:n toiminnanjohtajana ovat olleet mukana hankkeen järjestelyissä.

Lumiveistoksen tekeminen on osa Kannaksen lukion kurssia Ympäristö- ja yhteisötaide. Idea tähän syntyi noin vuosi sitten ehdotuksena Lahden Seurakuntayhtymästä Seppo Vesalan taholta. Seimeltä seimelle 2017 päätöstilaisuudessa syntyi keskustelua siitä, voisiko meillä Suomessa toteuttaa seimiaiheista joulun tapahtumien teosta lumesta kuten Kanarian saarilla on useana jouluna taiteilijat muotoilleet hiekasta mittavia teoskokonaisuuksia. Tuumasta toimeen… Kannaksen lukio on ollut mukana Seimeltä seimelle -tapahtumassa monena jouluna. Tällaista seimeä ei ole ennen tehtykään ja se tuntui yhtä lailla kiinnostavalta kuin haasteelliseltakin. Kurssin alussa opiskelijat tutustuivat erilaisiin seimiaiheisiin isompiin kokonaisuuksiin sekä luonnostelivat omat hahmonsa piirtäen että savipienoismallien avulla. Kullakin on ollut oma seimihahmo/t ja vastuualue. Kuitenkin jokainen on osa suurempaa kokonaisuutta ja siksi tiivis yhteistyö ja vuorovaikutus on ollut oleellisen tärkeää. Lumi on tekijöille tuttua pienimuotoisista omalle pihalle muotoilluista lumiteoksista, mutta muutoin varsinainen lumenveisto on kaikille eräällä tapaa uusi kokemus.

Teksti Leena Valtonen, kuvat Taina Laakkonen ja Leena Valtonen