Esko Valtaoja luennoi Kannaksen lukiolla

Saimme 4.11. kunnian toivottaa tervetulleeksi Kannaksen lukioon avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojan. Valtaoja luennoi teemasta ”Tieto, ilmastonmuutos, tulevaisuus”. Valtaoja esitti luennossaan, kuinka mm. köyhyys, koulutus, lukutaito, rokotukset, demokratia ja lapsikuolleisuus ovat kahden viime vuosisadan aikana parantuneet merkittävästi. Maapallo on lähes kaikilla mittareilla parempi paikka elää kuin 200 vuotta sitten, mutta menestys on tullut osittain ympäristön ja luonnonvarojen kustannuksella. Valtaojan mukaan ihmiskunta on 2000-luvulla yhden suuren haasteen, ilmastonmuutoksen edessä. Sen ratkaisemineen ei ole kuitenkaan ylitsepääsemätön tehtävä. Vastaus ongelmiin on Valtaojan mukaan tiedossa. Mm. nanoteknologia, robotiikka, digitalisaatio ja geeniteknologia tarjoavat meille mahdollisuuksia selvitä ilmastonmuutoksesta. Tulevaisuus ei Valtaojan mukaan ole dystooppinen tai ennalta määritetty, vaan jokainen voi tiedon ja omien valintojen kautta vaikuttaa omaan ja maapallon tulevaisuuteen. Se vaatii kuitenkin sitä, että tutkimme kulutustottumuksiamme, vaadimme muutosta yhteiskunnalta ja yrityksistä, jopa kansalaistottelemattomuuden uhalla ja erottamme oikean tiedon huuhaasta. Valtaoja muistutti, että konkreettisen askeleen voi ottaa vaikkapa allekirjoittamalla ilmastolupauksen osoitteessa ilmastolupaus.fi

Kannaksen lukion opiskelijat halusivat kiittää Valtaojaa antamalla hänelle kuvataidelinjalla opiskelevan Tuuli Hakkaraisen maalaaman muotokuvan Valtaojasta.