Ohjeet lv. 2020-2021 lukujärjestyksen tekemistä varten

Ensi lukuvuonna Kannaksessa jatkava opiskelija,

tutustu tästä oman vuosikurssisi kurssivalintaohjeistukseen rauhassa ja tarvittaessa useampaan kertaan.

Lv. 2020-2021 kurssitarjotin on nähtävillä Wilmassa 29.4. klo 15.50 alkaen. Sinulla on monta päivää aikaa perehtyä ja suunnitella.

Valintoja voi tehdä 4.5.2020 klo 16 alkaen. Ole nopea. Ryhmät täyttyvät nopeasti.

Katso myös apulaisrehtorin lähettämä Wilma-viesti aikatauluista.

 

TULEVILLE KAKKOSILLE

PowerPoint-tiedosto, valitse “Diaesitys -> Alusta”, jotta saat myös suulliset ohjeet:

Lukujärjestyksen tekeminen toiselle vuodelle 2020-2021.pptx

Sama ohjeistus videotiedostona:

Lukujärjestyksen tekeminen toiselle vuodelle 2020-2021.mp4

 

TULEVILLE ABEILLE JA NELOSILLE

PowerPoint-tiedosto, valitse “Diaesitys -> Alusta”, jotta saat myös suulliset ohjeet:

Lukujärjestyksen tekeminen abit ja 3.5-4v opetussuunnitelma 2020-2021.pptx

Sama ohjeistus videotiedostona:

Lukujärjestyksen tekeminen abit ja 3.5-4v opetussuunnitelma 2020-2021.mp4

 

YKSITYISKOHTAISEMPIA LISÄOHJEITA JA LV. 2020-2021 SPESIAALIKURSSIT

Miten saat valinnat tehtyä hyvin? Muista valita ensin valinnaiset kurssit, koska niitä tarjotaan vain 1-2 eri kohdasta (esim. EAB, SAB, RAB, KU, MU, LI ja reaaliaineiden syventävät kurssit).

Kuvislinjan kursseista (KKU, KTP, MTP, KMS): Kuvislinjan kursseille voivat osallistua ne yleislinjalaiset, joilla on kuvataiteen kurssit suoritettuna kiitettävillä arvosanoilla (9 tai 10). Kursseille siis voi tulla, jos niillä on tilaa. Yleensä on.

Ykkösten kursseista: Ykkösten kurssit on ensisijaisesti ykkösille. Jos jokin ykkösten kurssi on jäänyt sinulta kesken (K), elokuussa voit tiedustella opoilta, mahtuisiko johonkin ryhmään. Toukokuussa ykkösten kursseille opo voi sijoittaa niitä opiskelijoita, jotka a) eivät ole osallistuneet kurssille vielä kertaakaan tai b) joutuivat jättämään kurssin kesken pitkän sairausloman vuoksi (lääk.tod. toimitettu!). Teille avoimia ykkösten kursseja on 1-2 jaksoissa kurssit TE1, KU2, MU2 ja UE2.

PRODU-kurssit: Jos haluat osallistua ensi lukuvuoden teatteriproduktioon, valitse 2. jaksosta PRODU11 ja 3. jaksosta PRODU12. Molemmat täytyy valita, koska produktio kestää 2 jakson ajan ja siitä saa lopuksi vähintään 2 kurssia. Valitse heti mielenkiintosi mukaan teatteri, musiikki, puvustus, lavastus tai tekniikka (=ääni/valo), molemmista jaksoista sama.

Opon kurssit: OPO02 on hajautettu kurssi, joka alkaa kakkosella ja jatkuu abivuonna.

Jos olet ensi vuonna 2. vuosikurssilla, ota OP02-kurssi 2. jaksoon. Valitse oman opon ryhmä (nimikirjaimet perässä) A ja E: HP; B, D, F: ME; C, G: PA

Jos olet ensi vuonna 3. vuosikurssilla tai neljännellä, ota OP02-kurssi 3. jaksoon Valitse oman opon ryhmä (nimikirjaimet perässä) A ja E: HP; B, D, F: ME; C, G: PA

 

Tässä muissa lukioissa tarjottavat kielten ja katsomusaineiden kurssit (valitse suoraan toisen lukion tarjottimelta):

ET Tiirismaa: 1. jakso ET04, 2. jakso ET06, 3.jakso ET01, 5.jakso ET02

UI Lyseo: 2. jakso UI02

UO Kannas: 2. jakso UO02

VEB eli lyhyt venäjä Tiirismaalla: 1. jakso VEB304 ja VEB308, 2. jakso VEB305, 3.jakso VEB306 ja 301, 4.jakso VEB302, 5.jakso VEB303 ja VEB307

VEA eli pitkä venäjä Tiirismaalla: 1. jakso VEA01 ja VEA07, 2.jakso VEA02 ja VEA04, 3. jakso VEA08, 4. jakso VEA03 ja VEA05, 5. jakso VEA06.

Muut ylimääräiset A-kielet, saksa SAA ja ranska RAA löytyy Lyseolta.

 

Korkeakouluyhteistyökurssit

 

HYAV01-kurssin sisältö lyhyesti: Minäkö yliopistoon kurssi. Kurssilla tutustut Helsingin yliopistoon opiskelupaikkana, saat valmiuksia korkeakouluopintoihin sekä pohdit ja kehität opiskelutaitojasi. Keskeiset sisällöt
– tutustut Helsingin yliopistoon opiskelupaikkana
– kuulet yliopisto-opiskelijoiden kokemuksia opinnoistaan
– pääset vierailemaan Helsingin yliopiston kampukselle
– osallistut Avoimen yliopiston luennolle
– pääset pohtimaan ja kehittämään omia opiskelutaitojasi ja -valmiuksiasi
– kirjoitat oppimispäiväkirjaa.

HYAV01-kurssi löytyy: Tiirismaan kurssitarjotin, 2.jakso, 8.koodi.

 

HYAV02-kurssin sisältö lyhyesti: Kurssilla käsitellään kiusaamista ilmiönä varhaislapsuudessa ja kouluiässä. Kurssi sopii sinulle, jos olet kiinnostunut kasvatustieteen ja erityispedagogiikan opinnoista, hakeutumassa erityispedagogiikan opintoihin tai muutoin aiheesta kiinnostunut. Kurssi on osa Syrjäytyminen ja mielenterveys 5 op -kurssia, joka on osa erityispedagogiikan perusopintokokonaisuutta 25 op. (Kurssin tarkemman sisällön löydät kurssitarjottimesta, etsi kurssi ja klikkaa hiiren oikeanpuoleisella painikkeella.)

HYAVO2-kurssi löytyy: Tiirismaan kurssitarjottimen 6.jaksosta. Yhteinen aloituskerta on pe 11.12 klo 14.45 Tiirismaan lukiossa. Kurssi on tarkoitus suorittaa 3.jakson aikana. Muuten kurssi on itsenäistä verkko-opiskelua.

 

HYAV03-kurssin sisältö lyhyesti: Tutustumiskurssi ympäristötieteisiin. Kurssi sopii sinulle, jos olet kiinnostunut ympäristötieteen opinnoista, hakeutumassa ympäristöalan opintoihin tai muutoin aiheesta kiinnostunut. Kurssi on osa Ekotoksikologia 5 op -kurssia, joka on osa ympäristötieteiden aineopintoja. Keskeiset sisällöt
– ekotoksikologian historia
– peruskäsitteistö
– kemikaalien toksisuuden perusta, annos-vaikutussuhde
– ympäristökohtalo
– ekotoksikologinen testaus
• biomarkkerit
• ekologiset vaikutukset

HYAV03-kurssi löytyy: Tiirismaan 4. jakso, 8.koodi

LukioTETkurssi: LukioTET on kaksipäiväinen, joista toinen päivä toteutetaan yhteistyössä paikallisten oppilaitosten kanssa (esim. Lahden ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Salpaus) ja toinen yrityksissä (esim. Kemppi Oy, Oilon Oy). Kurssiin kuuluu ennakkotapaaminen ja verkko-oppimisympäristössä olevat TET-kurssin materiaalit ja tehtävät sekä yhteinen todistustenjakotilaisuus. Kurssi toteutetaan lv 2020-2021 keväällä 2021 yhteistyössä Tiirismaan ja Kannaksen lukion oppilaiden kanssa.

LukioTET-kurssi löytyy: Tiirismaa 6. jakso, OPO09-kurssi.

 

Vesijärvi-kurssi (TIEDE2) (koodeihin sitomaton, lähiopetuspäivät elo-syyskuun vaihteessa ja lokakuussa). Kurssitarjottimella: Lahden lyseo, jakso 6, TIEDE2. Ei ole siis lukujärjestykseen sidottu kurssi. 

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija 

• tutustuu vesiekologisen tutkimuksen keskeisiin tutkimusmenetelmiin käytännössä • harjoittelee vesinäytteiden kemiallisia ja biologisia analysointimenetelmiä • saa kokemusta tieteellisten raporttien ja esitelmien tekemisestä • kehittää kieli- ja yhteistyötaitoja kansainvälisessä yhteistyössä • oppii lajintuntemusta sekä kehittää ymmärrystä vesiekosysteemin toiminnasta 

Keskeiset sisällöt 

• vesien pieneliöstö, erityisesti planktonlajisto • vesiekosysteemin ravintoverkon toiminta • ihmisen vaikutus vesiympäristöihin ja vesistöjen suojelu • tärkeimmät vesieliöstöön vaikuttavat kemialliset ja fysikaaliset muuttujat 

Arviointi: suoritusmerkintä (S) 

BI10 Luonto kaupungissa ja urbaanin toiminnan vaikutus luontoon (edellytyksenä BI01-kurssi, Kurssitarjottimella: Lahden lyseo, kurssi järjestetään 5. jaksossa 7.koodilla) 

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija 

· syventää lukio-oppimäärän tietoja kaupunkiekosysteemistä ja laajemmin kaupungeista elinympäristöinä 

· oppii biologisen tutkimuksen suunnittelun, toteuttamisen ja raportoimisen 

· syventää BI02-kurssin aihepiirejä 

Keskeiset sisällöt 

· Kurssilla tehdään pienimuotoisia tutkimuksia liittyen kaupunkeihin elinympäristöinä sekä mm. kaupungin ja liikenteen aiheuttamista vaikutuksista luontoon ja eliöihin ihminen mukaan lukien. Mahdollisia tutkimusaiheita ovat esimerkiksi kaupungin ilmanlaatu ja melu. 

· Kurssilla syvennetään ja harjoitellaan lajintuntemusta mm. maastoretkillä sekä opitaan lajien välisistä suhteista (mm. kilpailu). 

· Kurssi pitää sisällään vierailukäyntejä ympäristönsuojeluun ja kestävään kehitykseen liittyviin kohteisiin. 

Arviointi: suoritusmerkintä (S) 

GE07 Maantieteen kenttäkurssi Lammilla (Kurssitarjottimella: Lahden lyseo, jakso 6, koodeihin sitomaton, kurssin edellytyksenä on GE01 ja suositeltavana GE02, toteutus 5. jaksossa) 

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija 

· syventää lukio-oppimäärän tietoja maantieteen oppiaineesta 

· oppii maantieteen kenttätutkimustaitoja, jotka ovat hyödyksi sekä ylioppilaskokeisiin valmistautumisessa että hakeutumisessa alan jatko-opintoihin 

· tutustuu maantieteen eri aloilla tehtävään tutkimukseen 

Keskeiset sisällöt 

· luonnonmaantiede ja sen kenttätutkimusmenetelmät 

· kartografia ja paikkatieto (aineiston kerääminen ja analysointi) 

· ihmisen ja luonnon välisen syyseuraussuhteen ymmärtäminen luonnonmaantieteen ja kaupunkitutkimuksen keinoin 

Arviointi: suoritusmerkintä (S)