Seinämaalaus Päijät-Hämeen keskussairaalaan

Kannaksen lukion kuvataidelinjan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat ohjaavien opettajiensa Taina Laakkosen ja Leena Valtosen kanssa toteuttivat lähes valmiiksi reilun 25 metriä pitkän seinämaalauksen Päijät-Hämeen Keskussairaalan pääaulan suojaseinään kevään 2020 aikana.

Seinämaalauksen toimeksiantajana on Keskussairaalan remontista vastaava LujaTalo Oy, joka on tukenut hanketta eri tavoin, mm. maalien ja tarvikkeiden järjestämisessä.  Muita projektin mahdollistajia ovat olleet Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymä sekä Lahden Seudun liikenne, joka tarjosi maalausryhmälle opettajineen ilmaiset kyydit Lahden Seudun linja-autoissa Lahden keskustasta Sairaalalle.

Suojaseinän seinämaalaus aloitettiin helmikuun alussa. Koronaviruksesta aiheutunut poikkeustila ja etäopintoihin siirtyminen maaliskuussa katkaisi hankkeen. Seinämaalausta ehdittiin kuitenkin tehdä melko pitkälle ja jokaisesta kuvasta osana sarjaa voi jo nähdä, mistä siinä on kyse.

Aiheena seinämaalauksessa on työ ja luonto – arki ja vapaa-aika. Esittelyssä on ammattien edustajia työnsä ääressä ja heidän tapaansa viettää vapaa-aikaa luonnon helmassa. Ammatteja on kaikkiaan viisi: rakennusmies, linja-auton kuljettaja, päivähoitaja, kaupan kassaneiti ja lääkäri. Heidän vapaa-aikansa luonnossa harrastuksineen ovat rakennusmiehellä järvenranta ja kalastus, linja-autonkuljettajalla maalaismaisema ja kesämökille matkaaminen – maatila kotieläimineen, päivähoitajalla koiran kanssa vaeltaminen ja telttailu, kaupan kassaneidillä luminen metsä ja hiihto sekä naislääkärillä vuorimaisema ja kiipeily.

Seinämaalaus toteutettiin osana Kuvataidelinjan kurssia Minä ja ympäristö, ja se sopi erinomaisesti yhteisölliseen taiteen tekemiseen yhteiseen tilaan. Suojaseinä on remontissa olevan alueen ja pääaulan välissä oleva ja näin sillä on merkitys myös siinä tilassa oleskelevien ja odottavien sairaalan asiakkaiden ja potilaiden virkistäjänä.

Maalausprojekti herätti paljon kiinnostusta ja poiki uusia tilaustöitä. Pitkä seinämaalaus viimeistellään sitten, kun poikkeustila on ohi ja lukiolaiset palaavat myös lähiopetukseen, todennäköisesti heti syyslukukauden alkaessa. Tiedossa on tuolloin myös avajaiset seinämaalauksen virallistamiseksi.

Teksti Leena Valtonen
Kuvat Taina Laakkonen