Ohjeita ei-oppivelvolliselle uudelle lukiolaiselle

Mikäli sinun on valittu Kannaksen lukioon, mutta toisen asteen opinnot eivät kuulu sinulla oppivelvollisuuteen, sinun täytyy itse hankkia tietokone ja sähköiset oppimateriaalit.

 

Tietotekniikkaa tarvitaan päivittäisessä opiskelussa niin koulussa kuin kotonakin. Lukion oppitunneilla käytetään paljon sähköisiä oppimisympäristöjä, kurssikirjoja, internetin aineistoa ja sosiaalisen median palveluja tiedonhankintaan ja työskentelyyn. Lukiolaiset tekevät suurimman osan päättöviikon kokeista sekä tuntien tehtävistä sähköisesti, ja kaikki ylioppilastutkinnon kokeet tehdään sähköisesti omalla tietokoneella

Opiskeluun tarvitset oman kannettavan tietokoneen, ja sen täytyy olla mukana oppitunneilla. Läppäreiden ja muiden laitteiden viihdekäyttö ja muu tuntityöskentelyyn liittymätön käyttö on kuitenkin kiellettyä oppitunneilla.

Lahden lukioissa toimii langaton EduWlan-verkko (AD-kirjautuminen), ja se on vapaasti opiskelijoiden käytettävissä sekä avoin ja rajoitettu VierailijaWLAN-verkko.

Lahden lukioiden opiskelijat voivat asentaa maksutta Microsoft Office -toimisto-ohjelmiston (Word, Excel, PowerPoint…) viidelle käyttämälleen laitteelle. Lisäksi suosittelen asentamaan maksuttomia avoimen lähdekoodin ohjelmia. Esimerkiksi LibreOffice -ohjelmisto on saatavilla ilmaiseksi ja on myös ylioppilastutkinnossa käytetty ohjelma.

Ylioppilastutkintolautakunnan hyväksymät ohjelmat ylioppilaskirjoituksiin löytyvät ylioppilaslautakunnan sivuilta (www.ylioppilastutkinto.fi) ja opettajilta saat tarkempia ohjeita opetuksessa tarvittavien maksullisten ohjelmien hankinnasta.

 

Millainen laite sitten pitäisi hankkia?

Lukio ei varsinaisesti määrää merkkiä, mallia, kokoa tai laitteen käyttöjärjestelmää. Tiettyjä suosituksia voin kokemusteni perusteella antaa.
Lyhyesti: Perusläppäri. Mallilla tai merkillä ei ole väliä, kunhan se täyttää ylioppilastutkintolautakunnan vaatimukset päätelaitteelle. Tietoa sopivista koneista löydät myös Abitti- sivuilta

Vaatimuslistan perusteella asiantunteva myyjä Lahden tietotekniikkaliikkeessä osaa neuvoa oikeanlaisen koneen hankinnassa. Selvitä konetta ostaessasi myös takuu/huoltosopimus ja onko koneella vaihto-/palautusoikeutta jos kone ei täytäkään vaatimuksia. 

Vähimmäisvaatimukset koneelle ovat: 

  • Prosessori: 64-bittinen x86-prosessori. Yksiytimisen prosessorin kellotaajuuden suositus 2 GHz tai enemmän. Keskusmuisti: Vaatimus 4 Gt tai enemmän 
  • BIOS/UEFI: Mahdollisuus käynnistää käyttöjärjestelmä USB3- muistilta 
  • Näyttö: Tietokoneen näytön tulee olla resoluutioltaan vähintään 1360×768. Näytön koon on oltava alle 18 tuumaa. 
  • Mahdollisuus liittää kuulokkeet ja mikrofoni joko USB-liitännän tai 3,5 mm:n pistokkeiden avulla. 
  • HUOM! Päätelaitteen lisälaitteet eivät voi käyttää radiotaajuuksia (esim. Bluetooth) 

Allekirjoittaneen suosituksia läppärin hankintaan: 

  • Tärkein ominaisuus: Laitteen tulee käynnistyä USB3-muistilta (UEFI / BIOS, USB Boot)  
  • Mahdollisimman kevyt ja kestävä. Konetta liikutellaan päivän aikana ja se avataan ja suljetaan useita kertoja. 
  • Näytön koko 13 – 15 tuumaa, niin että kone mahtuu reppuun muiden opiskelutarvikkeiden kanssa. 
  • Hyvä akun kesto, koska lataaminen päivän aikana ei ole aina mahdollista. 
  • Vähintään 2 USB-liitäntää, mielellään 3 
  • Uuden laitteen hintaluokka 350-1100 euroa. 
  • Yksi vaihtoehto toimivan koneen ostoon on tutkia YTL:n tilastoa sähköiseen järjestelmään käynnistyneistä koneista ja tehdä valinta koneesta sieltä. 
  • Tietotekniikkaliikkeet mainostavat myytäviä koneita Abitti- yhteensopiva/ylioppilastutkintoon sopiva- leimoilla, joiden hankkiminen on järkevää, koska silloin liike takaa koneen toimivuuden kyseisessä järjestelmässä.

Tarkempia tietoja kannattaa kysyä lukion tietotekniikan opettajalta sekä tietysti ammattitaitoisilta myyjiltä. Jos haluat varmistua ostettavan koneen käynnistymisestä Abitti– järjestelmään, voit tehdä oman Abitti USB-tikun näiden ohjeiden mukaisesti, ja pyytää myyjää käynnistämään hankittavan koneen Abitti– järjestelmään. 

Esa Palkio, Lahden lukioiden tietotekniikkakoordinaattori