Suuri seinämaalaus Päijät-Hämeen keskussairaalaan valmistui

Mistä kaikki sai alkunsa

Reilu vuosi sitten Jari Laulajainen LujaTalosta otti yhteyttä Leena Valtoseen ja tiedusteli kiinnostusta ja halukkuutta tulla tekemään seinämaalausta PHKS:n pääaulan suojaseinään. PHKS:ssa on meneillään laaja uudisrakentamishanke ja suojaseinällä pääaulassa on tärkeä tehtävä. Aula toimii odotustilana, ja se haluttiin saada asiakkaille viihtyisäksi ja vievän remontin aiheuttama häiriö toisaalle. Leena lupautui alustavasti ja sai kollegansa Taina Laakkosen myös innostumaan seinämaalausprojektista, joita he ovat jo aiemminkin tehneet opiskelijoiden kanssa yhdessä erilaisiin paikkoihin. Lukion rehtorilta Jyrki Rostilta”saatiin hyväksyntä” ja niin lähdettiin suunnittelemaan seinämaalaussarjaa Keskussairaalan pääaulan suojaseinään. Lahden Seudun Liikenne tarjoutui kustantamaan kaikki maalausmatkamme keskustasta sairaalalle. Niinpä maalausprojekti pääsi kuin pääsikin alkamaan helmikuun 2020 alussa.

Koronan aiheuttama poikkeustila ja siirtyminen etäopintoihin katkaisi maalausprojektin maaliskuun lopulla. Elokuussa lukiot aloittivat lähiopetuksessa ja se mahdollisti seinämaalauksen viimeistelyn; vaikka koko ajan olikin pelko siitä, että ehdimmekö saada sen valmiiksi mahdollista tulevaa uutta etäopintojen aiheuttamaa katkoa.

Projekti oli haastava ja  kokemuksena myös ainutlaatuinen. Kiitokset kaikille mukana olleille osapuolille, niin tekijöille kuin tekemisen mahdollistajille.

 

Mukana projektissa:

· Kannaksen lukion kuvataide ja muotoilulinja 2020 ja 2. vsk:n 32 opiskelijaa

· PHKS, Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymä

· LujaTalo Oy

· Lahden Seudun liikenne

Tekijät ja opettajat

– Kannaksen lukion kuvataide- ja muotoilulinja 2. vsk:n opiskelijat kurssi MINÄ JA YMPÄRISTÖ

– Opettajat: Taina Laakkonen  ja Leena Valtonen

Aiheena on työ ja vapaa-aika

– Viisi eri ammatin edustajaa työnkuvina ja toiseen kuvaan luontomaisema, jossa he ovat.

Teksti: Leena Valtonen

Kuvat: Taina Laakkonen