Tanssija, kuvittaja, vaatesuunnittelija ja videotaiteilija Tuula Cox

Milloin opiskelit Kannaksen lukion Kuvataide- ja muotoilulinjalla?

Valmistuin vuonna 2012. Lukion ensimmäisen vuoden opiskelin Helsingin Sibelius-lukion tanssilinjalla, Kannaksen Kuvataide- ja muotoilulinjan aloitin toisen lukiovuoden syksyllä.

Millainen polku sinulla oli nykyisiin tehtäviisi/ammattiin jne.

Olen tanssinut 2-vuotiaasta asti – tanssi on minulle elämäntapa. Valmistumisen jälkeen hain opiskelemaan Teatterikorkeakouluun, mutta minua ei hyväksytty. Pääsin kuitenkin opiskelemaan Muncheniin Iwanson School of Contemporary Danceen, josta valmistuttuani vuonna 2015 palasin Suomeen. Suomessa ryhdyin opettamaan tanssia, ja perustin samalla äitini, kuvataiteilija Heidi Wikströmin kanssa Kapybara-videokollektiivin, joka keskittyy tuottamaan lyhyitä taide-elokuvia, joissa tanssi on usein pääosassa. Samaan aikaan kuvitin kaksi äitini kirjoittamaa lastenkirjaa, jotka vielä odottavat julkaisemistaan. Myöhemmin hain opiskelemaan Aalto-yliopiston Kauppakorkeakouluun hankkiakseni taiteilijoille usein epätyypillistä, mutta tarpeellista ymmärrystä businessmaailmasta. Opiskeluaikanani olen osallistunut muutamaan hackathoniin, joista eräässä tapasin Avoin Ry -nimisen digitaalisia, vastuullisia palveluita tuottavan organisaation jäsenen. Sittemmin toimin puoli vuotta Avoin Ry :n operatiivisena johtajana, ja toteutimme monia mielenkiintoisia, kestävään kehitykseen ja ympäristönsuojeluun liittyviä projekteja. Kestävä kehitys on minulle lähellä sydäntä muutenkin. 10-vuotiaana aloittamani ompeluharrastus on viime aikoina alkanut elämään omaa elämäänsä, ja nyt viimeiset puoli vuotta olen aktiivisesti vienyt eteenpäin haavettani kestävän kehityksen mukaisesta vaatemerkistä. Tässä taustani kuvataitelijana on auttanut paljon, samoin kuin digitaaliset kuvittajan taidot, joita olen voinut hankkia opiskelemalla animaatiota sivuaineena Aalto-yliopistossa. Muutin aviomieheni kanssa takaisin Muncheniin nyt syksyllä 2020. Tavoitteenani on, että perustamani merkki Talo House aloittaa varsinaisen toimintansa tänä syksynä Saksassa. Samalla mietin keinoja taidemuodoista itselleni rakkaimman, tanssin, integroimiseen tähän uuteen unelmaani. Aloitin myös klassisen laulun opiskelun viime vuonna, ja viime viikolla liityin harrastelijamuusikkojen pieneen ryhmään, joiden tarkoitus on kehittää yhteistä bänditoimintaa mahdollisia tulevaisuuden esiintymisiä varten.

Mitä “eväitä “sait kuvataide- ja muotoilulinjalta?

Kuvataidelinja oli minulle paikka toteuttaa itseäni. Olen aina rakastanut piirtämistä, ja kuvataidelinjalla sain tutustua sen moniin mahdollisuuksiin esim. sarjakuvapiirtämisen muodossa. Työt, jotka toteutin lukion aikana, ovat minulla vieläkin kotona muistoina, ja ne muodostavat visuaalisen pohjan omalle kuvataitelijuudelleni. Lukion aikana pääsin myös toteuttamaan ensimmäisen ammatillisen kuvitustyöni Suomen Ekumeeniselle Neuvostolle. Opiskellessani Kannaksessa pääsin myös pitämään muotinäytöksen ensimmäiselle kierrätysmallistolleni, kauan ennen Talo Housea. 

Mitä haluat sanoa nykyisille kuvataide- ja muotoilulinjan opiskelijoille?

Älä pelkää olla erilainen. Jouduin jopa Kannaksessa välillä taistelemaan oikeudestani olla omanlaiseni taiteilija. Rohkeus on taito, jota tulet tarvitsemaan läpi elämän. Älä pelkää yrittää kaikkea, mikä sinua kiinnostaa. En olisi lukiota aloittaessani voinut aavistaakaan, missä olen kymmenen vuoden kuluttua. Olen iloinen, että olen uskaltanut tavoitella jokaista tähänastista unelmaani. 

Kaikki vaatii kovaa työtä. Selostamani urapolku ei vastaa todellisuutta siinä mielessä, että siihen on ladottu vain onnistumiseni. Kaikkeen, mitä olen saanut aikaan, sisältyy tuhottomasti epäonnistumisia, verta, hikeä ja kyyneliä. Tiedän, että edessänikin on vaikeuksia, kenties vielä enemmän kuin tähän mennessä. Sinä itse päätät, onko uurastus unelmiesi arvoista. 

 

Linkki Kapybara-videokollektiivin sivuille: https://ello.co/kapybaratheartcollective
Linkki ammattisivuilleni instassa: https://www.instagram.com/esther_punny/