Kuvataiteen lukiodiplomitöiden näyttely

9. joulukuuta pidettiin Kannaksella kuvataiteen lukiodiplomitöiden näyttelyn avajaiset. Näyttelyyn osallistuu teoksillaan 27 opiskelijaa: 19 Kannaksen kuvataide- ja muotoilulinjalta, kaksi Kannaksen yleislinjalta, neljä Tiirismaalta ja kaksi Lahden lyseosta. Kuvataiteen lukiodiplomin tarkoitus on antaa opiskelijoille mahdollisuus osoittaa erityistä osaamista taito- ja taideaineissa.

Opetushallitus on tänä vuonna valinnut diplomiin hyvin ajankohtaisia aiheita, kuten tasa-arvo sekä ihmisen ja teknologian välinen suhde. Kannaslaiset diplomin tekijät ovat valinneet monenlaisia näkökulmia ja toteutustapoja. Näyttelyssä näkyy lyijykynäpiirustuksia, öljyvärimaalauksia, akryylimaalauksia sekä myös yksi animaatio. Elisa Hutrin tekemä lennokas video käsittelee aiheenaan järjestystä ja epäjärjestystä. ”Taiteen ei aina tarvitse olla vakavaa”, kirjoittaa Elisa teosportfoliossaan. Omaperäisyys taas on taiteessa merkittävää, ja sen huomaa tästä näyttelystäkin. Jokainen teos on täysin omanlaisensa ja kuvastaa jollain tapaa tekijänsä ajatuksia. Teosten väliset erot luovat näyttelyn kokonaisuuteen mukavaa kontrastia.

Teoksen yhteyddiplomit2015-2016essä on esillä teosportfolio, jossa opiskelija kertoo teoksen lähtökohdista ja tekoprosessista. Teosportfolioita lukemalla ymmärtää paremmin, mistä teoksen idea on tullut ja mitä sillä halutaan sanoa. Pelkkä maalaus ei välttämättä aukea katsojalle, jos ei tiedä, että taustalla ovat esimerkiksi kauneusihanteet tai vaikka lapsuuden muisto.

Diplomityöt ovat esillä Kannaksen aulassa 7. tammikuuta 2016 asti. Töitä kannattaa käydä katselemassa ihan ajatuksen kanssa. Tervetuloa!

Teksti: Miisa Tervala k14g