Ympäristötaideretki Lapakistoon

Perjantaina 10.3. Kannaksen lukion kuvataidelinjan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat suuntasivat yhdessä kuvataideopettajiensa Leena Valtosen ja Riikka Raatikaisen sekä opetusharjoittelija Sara Heinosen kanssa Lapakistoon, Nastolan alueella sijaitsevalle luonnonsuojelualueelle.

Retken tarkoituksena oli viettää päivä luonnon rauhasta nauttien, mutta samalla myös suunnitella ja toteuttaa ympäristötaideteos Sammalisto-järven ympäristöön luonnonsuojelualueen sääntöjä kunnioittaen. Teokseen käytettiin paikalta löytyviä luonnonmateriaaleja, kuten lunta, maahan tipahtaneita risuja, käpyjä ja havunneulasia.

Alkuperäinen ajatus oli toteuttaa yksi iso teos,  johon ideoitiin aiheita pienryhmissä.  Eniten ääniä saaneen ehdotuksen Metsän peikot lopullinen toteutus tapahtui yksilötöinä. Jokainen ryhmän jäsen toteutti oman peikon haluamaansa paikkaan omalla tavallaan ja lopputulos oli ikään kuin ryhmäkuva ympäristötaideretkelle osallistuneista.

Retkipäivä oli kaikin puolin onnistunut. Suunnittelun ja työskentelyn lomassa paistettiin tikkupullaa ja syötiin eväitä. Myös aurinko näyttäytyi retkeläisille kirkkaalta taivaalta ja lumesta tehdyt teokset alkoivat osoittaa jo sulamisen merkkejä.  Hetkellisyys ja teosten katoavaisuus onkin yksi ympäristötaiteen lähestymistapa.


 

 

 

 

 


 

Teksti: Riikka Raatikainen, kuvat: Leena Valtonen