Kuvataide- ja muotoilulinjan ykköset loivat PASIN Sammaliston rantaan

Tiistaina 19.2. Kuvataide- ja muotoilulinjan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat ohjaajinaan kuvataideopettajat Leena Valtonen ja Kari Malinen tekivät opintoretken Lapakiston luonnonsuojelualueelle. Retki on osa meneillään olevan Ihminen ja ympäristö -kurssin ohjelmaa. Päivä aukesi harmaana ja sateisenakin, mutta se ei haitannut. Tie Lapakistoon oli yllättävän hyvässä kunnossa, linja-autolla matkan teko vaati kuitenkin perille päästyä huokauksen. Ja sitten luontoympäristö vei mukanaan.

Patikoiden lumisen jäistä polkua pitkin ohi Lapakiston järven ja sieltä Sammaliston laavu- ja nuotiopaikalle vaati tarkkuutta ja huolellisuutta. Sammalistoon pystytettiin leiri. Alun perin ajatuksena oli tuottaa yhteisesti Sammaliston jäälle jättimäinen sokkelomainen teos kävellen ja lumesta muotoillen. Jäällä oli kuitenkin runsaasti vettä, ainoastaan ranta vaikutti turvalliselta pohjalta työstää. Syntyi uusi suunnitelma muotoilla rannan penkereen reunalinjaa myötäillen jättimäinen olio, käärmemäinen otus.

Nuoret ryhtyivät tuumasta toimeen. Pitkän pitkä lonkeromainen kiemurteleva otus alkoi muotoutua rannalle jään ja lumen rajapintaan. Jokainen työsti omalta kohdaltaan, osa haki lisälunta ja osa muotoili oliota. Lopputuloksena oli luotu Pasi, noin 20 metriä pitkä iloinen käärme.

Nuotio ja sen lämpö kutsuivat nälkäisiä ahertajia. Eväät maistuvat ulkona parhaalta. Jälkiruokaherkkuna oli nuorten itsensä leipomia kakkuja sekä vaahtokarkkeja. Samalla käytiin päivän tapahtumat läpi. Tunnelma oli leppoinen, vaikka monen vaatteet ja jalkineetkin olivat kastuneet. Siistittiin leiripaikka ja sonnustauduttiin paluumatkalle. Pasi jäi odottamaan seuraavia retkeläisiä.

Teksti ja kuvat Leena Valtonen