Latinan kielestä Lahden lukio Gaudian uusi painopiste

Kannaksen lukio ja Tiirismaan lukio yhdistyvät, ja uuden lukion nimeksi on valittu Lahden lukio GaudiaLatinankielisellä nimellä viestitään tulevaisuuteen katsomista ja dynaamisuutta. Annetaanpa rehtorin kertoa tarkemmin. 

Nomen est omen”, kertoo rehtori Jyrki Rosti sujuvalla latinalla. Latinasta halutaan siis lukiolle kokonaan uusi painopiste. “Qualis rextalis grexExempli gratia”, Rosti jatkaa. Jotta opiskelijat innostuisivat latinasta, täytyy opettajien näyttää mallia. “Quam primumMeteantdum obient, rehtori suorastaan jyrähtää. Yhdistyminen ja uuden nimen käyttöönotto tapahtuu jo syksyllä 2022, joten kieliopinnoilla on kiire. “Horribile dictu: aovo”, Rosti kuvaa lähtötasoa. Tempora mutanturnos et mutamur in illis”, hän kuitenkin motivoi koko Kannaksen väkeä 

Latinan käytön lisäämistä on ideoitu aineryhmittäin, ja koko koulun henkilökunta opiskelee latinaa intensiivisesti, niin paljon kuin normaalin päivätyön ohessa jaksaaQuantum vis, Rosti neuvoo, ja jatkaa: “Expertus dicoFestiva lenteQuare verbis parcemGratuita sunt. 

Pisimmälle latinan opinnoissaan ovat jo aivan natiivitasoisesti haastelevan Rostin ohella edenneet liikunnan ja terveystiedon opettajat. Terveystiedon oppiaineen uusi nimi on Mens sana in corpore sano. Liikunta puolestaan tunnetaan jatkossa nimellä CitiusaltiusfortiusLiikunnassa tarjotaan ensi vuodesta alkaen kilpailuhenkisille ja tavoitteellisille urheilijoille omaa Venividivici -moduulia. Uutta tarjontaa edustavat myös kerho “Alea iacta est – lautapelejä leppoisasti latinaksiGaudian oma suunnistustapahtuma Quo vadis? sekä Gradu pleno – juoksuvalmennusta sohvaperunoille.  

Lahden lukioiden johtoryhmä (jota kutsutaan tulevaisuudessa nimellä Divide et imperatoivoo luonnollisesti uuden painotuksen myötä myös latinan suosion kasvua ylioppilaskokeissa. Edellisen kerran latinan ylioppilaskokeen on Kannaksen lukiossa suorittanut Pekka Kaukalo vuonna 1969.  

Seuraavalle lahtelaiselle latinasta laudaturin kirjoittavalle abiturientille on luvassa palkinnoksi kuorolaulukurssi Vatikaanissa. Eximian kirjoittajatkaan eivät jää palkinnotta: he puolestaan saavat Doctor Ammondtin CD-levyn Rocking in Latin